Aktivnosti

VASPITNE MJERE ZA SVE UZRASTE

09.06.2020.

Svi smo mi vidjeli: dvogodišnjaka kako se baca jer mu nešto nije po volji, trogodišnjaka kako na sred radnje plače za slatkišima, sedmogodišnjaka koji protestuje: “Ne možeš me najterati”! I svi mi smo žalili njihove roditelje i pričali kako se to nama neće dogoditi. A, onda, kada smo najmanje očekivali naše dijete je uradilo baš to isto – dobilo histerični napad na javnom mjestu.

U čemu je stvar? Ne, vi niste loš roditelj. Jednostavno, djeca dok rastu prolaze određene faze u kojima, svaki put na novi način, testiraju granice svoje slobode i roditeljskih živaca. To je način na koji oni uče šta jeste, a šta nije društveno prihvatljivo. Stoga, za svaki uzrast postoje jednostavne vaspitne mjere koje će vam pomoći da u što kraćem vrijemenu i sa što manje posledica isplivate iz ovih “faza”.
Pre svega važno je znati osnovna pravila koja pomažu da sa vašim djetetom izađete na kraj u bilo kojoj situaciji:
1. Porodica znači – svi smo zajedno u ovome:
Jednostavno je – naučite, od prvog dana da biti član porodice znači djeliti njene lepe i loše trenutke. Svi zajedno radimo, svi završavamo obaveze, svi razgovaramo o problemima i riješavamo ih. Čak i beba može da pomaže u odeđenim poslovima, predškolac će biti oduševljen ako tražite njegovo mišljenje kada razgovarate o nekom “bitnom” kućnom pitanju. Ove igre pomažu djetetu da se osjeti kao ravnopravan član, a samim tim nauči da u porodici ponese svoj deo obaveza i odgovornosti.
2. Poštovanje mora biti uzajamno
Ispoštujte svoje dijete. Ako želi nešto da vam kaže, prekinite posao na sekund i saslušajte ga. Ako želi da vam pomogne, pustite ga. Na osnovu toga ono neće praviti problem i biće mu normalno da i ono vas sasluša kad vi to zahtjevatei da vam pomogne onda kada vama zatreba pomoć.
3. Budite dosledni
Ne samo da će djetetu biti lakše da se snađe u sistemu vaspitanja ako vi ne mjenjate pravila svaki čas, već ćete mu pomoći da izraste u emotivno stabilnu osobu jasnih želja i ciljeva.
4. To nije fer
Istina, život nije uvek fer. I to vašem djetetu mora biti jasno. Drugačije, ono neće biti u stanju da podnese životne udarce, da se založi za sebe, niti da se snađe u situaciji koja za njega nije povoljna.
Kako diciplinovati bebe i djecu do dve godine starosti?
Pre svega trebalo bi da znate da mjere koje vam predlažemo neće uvek biti stoprocentno dijelotvorne, jer se mora uzeti u obzir i naša individualnost: svako dijete i svaki roditelj su osobe za sebe. Ipak, nikada nije zgoreg imati još kojeg keca u rukavu.

Vaspitni sistem: Čista ljubav
Ovaj sistem najdijelotvorniji je na uzrastu do prve godine života, ali daje rezultate i kasnije. Osnovna ideja jeste: zasipajte dijete ljubavlju i sopstvenim primerom mu pokazujte kako se postaje dobra i vaspitana osoba.
Primer iz realnog života: četvoromesečna beba plače, iako je jela, prepovijena je, napojena, nije joj ni vruće, ni hladno. Većina žena reći će vam da je pustite da plače, ali psiholozi tvrde da je to pogrešno. Priđite joj, probajte da odgonetnete šta je muči. Beba će se verovatno brzo umiriti samo zato što će shvatiti da ste tu za nju.

Vaspitni sistem: Zamena
Ovo je odlična metoda za djecu od 6 mjeseci do 18 godina. Baziran je na tome da djeca u ovom periodu ne čine stvari zato što su nevaljala, već zato što je svijet za njih misterija koju treba otkriti. Kada bacaju hranu na pod, njih jednostavno zanima šta će biti, kada pipaju nešto opasno oni ispituju realnost. Naravno, vi ne možete stajati sa strane i puštati dijete da istražuje svijet na svoju i vašu štetu, ali ne morate koristiti ni kaznu. Dovoljno je da mu skrenete pažnju i uputite ga na aktivnost koja je slična, a bezopasna.
Primer iz realnog života: vaša beba dohvatila je staklenu čašu i sprema se da je baci. Vi ćete mu uzeti čašu ponavljajući da to može biti opasno, fizički ga skloniti u sasvim drugi kraj stana i tu mu ponuditi drugu vrstu zabave: igru bezopasnim podmetačima, slikovnicu, igračku… Nudićete mu alternative dok ga jedna ne okupira. Za to vrijeme, objašnjavaćete mu zašto to radite.

Vaspitni sistem: Loše i dobro idu zajedno
Ovaj sistem je odličan za djecu između prve i druge godine. Vrijeme za njega nastupa u onom trenutku kada shvatite da vaše dijete više ne istražuje svijet, već vaše živce i da nered pravi samo zato što zna da će vas iznervirati. To se obično događa oko 15 mjeseci starosti. Osnovna ideja sistema jeste da pustite dijete da učini ono što mu se čini kao zabavno i dobro, ali da ga potom primorate da osjeti posledice svojih postupaka. Jer, i u životu sve dobro i loše ide zajedno.
Primer iz realnog života: Vaše dvogodišnje dijete namjerno je razbacalo hranu iz stolice. Umjesto da pustite da vas to iznervira, vi mirno sačekajte da završi obrok, potom ga spustite na pod, dajte mu krpu i objasnite da mora, sa vama, da pokupi hranu koju je pobacalo.

Vaspitni sistem: Pohvala
Nakon dvanaestog mjeseca, ovaj sistem može početi da se primenjuje. Osnovna ideja je da roditelj radije pokazuje radost kada primeti pozitivno ponašanje dijeteta, nego da stalno opominje dijete da je nešto loše uradilo. Roditeljima obično treba malo vrijemena da se prilagode novom sistemu, ali je on u većini slučajeva iznenađujuće dijelotvoran. Pokušajte, ništa ne gubite
Primer iz realnog života: Vrijeme je za spavanje, a to znači borbu sa vašim djetetom koje nipošto ne želi da spava. Pokušajte da situaciju popravite za nekoliko večeri, tako što ćete pohvaliti njegove male napretke. “Divno je što si pokupio igračke odmah, sada imamo više vremena za priču. Ako odmah legneš, pročitaćemo čak dvije”.

Vaspitni sistem: Blokator napada bijesa
Tantrumi se često događaju kod djece od 12 do 24 mjeseca. Svi znate scene kada dijete odbija saradnju, vrišti, baca igračke. Moraćete, vjerovatno, da probate nekoliko opcija dok ne nađete pravu. Najpre provjerite da li dijete možete umiriti dodirom, jer neku djecu tantrumi prolaze na samo jedan roditeljski dodir. Ako to nije slučaj sa vašim djetetom, probajte sledeće:
Primer iz realnog života: zamolili ste svoje dvogodišnje dijete da se obuče. Umjesto da posluša, ono je postalo histerično, baca igračke po sobi, bjesni. Sačekajte da sve prođe, bilo koja akcija u ovom trenutku neće biti dijelotvorna. Kada se dijete smiri, mirno ga uzmite za ruku, odvedite do gomile igračaka i recite: sada je vrijeme da ovo pokupiš. Ako odbije, podjelite posao: ovo ću uraditi ja, a ovo ti. Najverovatnije je da će dijete pristati da uradi posao, a potom se i obući. Ako se napad bijesa ponovi, i vi ponovite cijeli ciklus. Postepeno, dijete će shvatiti da ga napadi bijesa koštaju samo dodatnih obaveza.

Vaspitni sistem: Pričajte “bebeći”
Ne, ne treba da tepate. Ono što treba da učinite jeste da način na koji govorite djetetu da nešto nije dobro prilagodite njegovom načinu poimanja svijeta, kako bi uopšte mogao da primi poruku. Evo kako to djeluje:
Primer iz realnog života: Vaše dijete je od svog vršnjaka otelo kamion. Umjesto da ga udarite po ručici ili mu otmete kamion, sačekajte malo i recite mu: ” Ti želiš kamion”. To što ste razumjeli šta želi, navešće vaše dijete da se smiri i da počne da vas sluša. Sada je vrijeme za vaspitnu mjeru: “Ne otimaj, ne otimaj, sada je dečakov red” i vratite kamion drugom djetetu. Ovo djeluje blesavo, ali dijete vas zaista razume. 

 Kako vaspitavati dijete od 2 do 5 godina?

Vaspitni sistem: Treba mi pomoć
Ovaj sistem idealan je za djecu od godine do osam godina starosti. Djeca vole da budu od koristi i da osjete da se odrasli oslanjaju na njih. To ih čini važnim. Stoga, iskoristite ovu njihovu osobinu: kad god želite da postignete neko ponašanje ili obavljanje neke obaveze postavite situaciju tako kao da vi od dijeteta tražite pomoć.
Primer iz realnog života: Ovo je idealan sistem ako želite da vaša kupovina prođe bez drame. Neka dijete krene u prodavnicu da bi vam “pomoglo”. Govorite mu šta da stavlja u ceger, recite mu šta da traži na policama (naravno, izbegavajte raf sa slatkišima). Potom ga odvedite do kase i zatražite da stavlja proizvode na pult. Biće toliko zauzeto da neće ni primetiti da nije dobilo sve što želi.
Vaspitni sistem: Tajm – aut
Ovo je odličan sistem za djecu od dve do četiri godine. Tajm -aut je jedna od najdijelotvornijih diciplinskih mera, ali je mnogi osporavaju. Mnogi je doživljavaju kao oštru i suviše često korišćenu. Tajm – aut znači da ćete dijete koje je napravilo grešku kazniti slanjem u drugu sobu ili izolovani deo kuće na onoliko minuta koliko ima godina.
Činjenica je da tajm – aut, naročito ako je produžen na pet minuta i više može da dovede do kontraefekta: napada bijesa ili anksioznosti kod dijeteta. Stoga gledajte da tajm aut primenite kao kratki predah koji omogućava i djetetu i vama da uspostavite kontrolu i koji nije duži od dvije minute.Kada započinjete tajm – aut, nemojte govoriti: idi u sobu, kažnjen si. Bolje je: sada smo oboje izuzetno bjesni, treba nam vrijeme da ohladimo glave. Idi u sobu na minut.”
Takođe, dobra ideja je, smatraju psiholozi, uvesti i tajm-inove: minut za maženje i zagrljaje kada vas dijete iznenadi dobrim ponašanjem.
Primer iz realnog života:zabranili ste slatkiše posle večere, ali je vaše dijete počelo da plače. Ubrzo, shvatate da vaše dijete ima napad bijesa i da vi urlate jedno na drugo. Vrijeme je za obostrani tajm – aut. Objasnite djetetu da je vrijeme za smirivanje i odvedite ga na mirno mesto na minut. Nakon toga ponovite da nije u redu da tako reaguje kada mu nešto nije po volji i da vam je žao što je razočarano, ali da slatkiše ipak neće dobiti.
Vaspitni sistem: Oduzimanje nagrade
Ovo je odlična metoda za djecu od 3 do 8 godina. Svi znamo da se nagrada dobija za dobro dijelo. A, šta sleduje za loše dijelo? Ne, ne kazna, već oduzimanje nagrade.
Primer iz realnog života: Zajedno sa djetetom, u posebnu kutijicu lepih boja stavite tri nove sitnice koje je željelo(jarku bojicu, neki slatkiš, manju igračku). Najavite mu da su to nagrade za dane u kojima će biti posebno dobar. Kada je posebno dobar, zaista mu dajte nagradu. Ali, ako prekrši pravila, izvadite jednu nagradu iz kutije i recite mu da ju je upravo izgubilo svojim ponašanjem. Sličan sistem primenjuju u vrtićima dajući djeci koja lijepo jedu ili budu mirna tokom odmora “pečat” ili bombonicu, a ostavljajući djecu koja nisu slušala bez nagrade.
Kako vaspitavati dijete od 5 do 8 godina?
Vaspitni sistem: Osjeti posledice
Svi roditelji žele da njihova djeca prave dobre izbore: da domaći završe pre igre, da ne bacaju loptu po kući već kada izađu napolje… A šta da radimo kada ona to jednostavno ne rade?
U ovom uzrastu dijete je sposobno da shvati posledice svog dijelovanja i stoga i samo može da smišlja rješenja za probleme. Ako nije završilo domaći na vrijeme, ponudite mu da ustane ranije, prije škole, kako bi nadoknadilo propušteno ujutro. I pobrinite se da to ujutro zaista učini. Naredni put, samo će odabrati lakši put – zavrašavanje domaćeg pre igre.
Primer iz realnog života: semodgoišnjak je razbio lampu bacajući loptu po kući. Umjesto da vičete na njega, pitajte ga šta će da uradi da bi popravio situaciju. Iako znate da to neće uspjeti, dajte mu lijepak, neka proba da popravi lampu. Pošto lampa i dalje ne radi, zatražite od njega da smisli zadatke na kojima će zaraditi dovoljno da kupi novu lampu.
Vaspitni metod: Povuci rečeno
Koliko puta ste i sami poželjeli da povučete nešto što ste rekli ili uradili? Pružite svom predškolcu ili školarcu šansu da to uradi kada zabrlja. Kada vam kaže nešto ružno ili bez poštovanja, jednostavno tražite da ponovi. Ono će i samo shvatiti da je dobilo šansu da se izvuče iz neprijatne situacije.
Primer iz realnog života: Dijete vam viče da vas mrzi. Umjesto da i vi počnete da vičete, da se situacija otrgne kontroli, jednostavno, stegnite srce, udahnite duboko i pitajte ga da li je sigurno da je to željelo da kaže. Zamolite ga da ponovi šta je zaista htelo da vam saopšti.